M

Onderhoud fietsroutes

De leden van TCT'93 onderhouden diverse fietsroutes in de buurt. Het betreft het volledige knooppuntennetwerk van Midden-Brabant en een deel van het netwerk van West-Brabant. Daarnaast hebben wij in beheer de La Trappe routes Rood en Blauw. Alle routes worden in het voor- en najaar gecontroleerd op de staat van de routeborden en de infrastructuur. Aangetroffen onrechtmatigheden worden ter plaatse gerepareerd. Gedurende het seizoen komen wij regelmatig in actie, o.a. voor omleggingen, schoonmaken van de borden en helaas ook vandalisme. De bevindingen worden gerapporteerd aan de verantwoordelijke instanties zijnde, SES (Sociaal Economische Samenwerk West-Brabant), BBT (Brabants Bureau voor Toerisme te Tilburg) en de La Trappe-routes van de Abdij O.L.V. van de Koningshoeven.

De La Trappe routes zijn aan onze zorg toevertrouwd door de Abdij van de Koningshoeven. Men heeft een Rode en een Blauwe Route. De rode bordjes (korte route) is ongeveer 30 km. Deze loopt vanaf de Abdij via Moergestel, ‘t Stokske, Scheibaan, Hondsbergseweg, richting Moergestel door de bossen via Laag Heukelom, Oisterwijksebaan langs het Wilhelminakanaal richting Koningshoeven. Men kan de route verlengen met ongeveer 25 km. Dan moet men op de kruising Franse baan, Oirschotsebaan de richting Spoordonk volgen en via Oirschot richting Boxtel via de Mortel mooie omgeving via Lennisheuvel en de Kampina rustige omgeving sluit deze aan op de hier voor vermelde route van ongeveer 30 km.

De blauwe route loopt van de Abdij langs het Wilhelminakanaal richting Biest-Houthakker, Haghorst, De Baars, Middelbeers, Oostelbeers, Wintelre, Eersel, Duizel, Hoogeloon, Westelbeers, Diessen, Biest-Houthakker langs het Wilhelminakanaal terug naar de Abdij van de Koningshoeven. De route is ongeveer 80 km. Men kan op de T-kruising richting Wintelre-Vessem de verkorte route nemen. Voor de blauwe La Trappe routes is het aanbevolen om een routebeschrijving te kopen, daar de bebording overgaat op het knooppunten systeem van SRE Eindhoven. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij de Abdij.

Het knooppuntensysteem SES Breda West-Brabant wordt al enkele jaren door TCT’93 gecontroleerd en gerepareerd. Dit gebied loopt vanaf Breda, Ulvenhout, Gilze, Riel, Nieuwkerk, Alphen, Ulicoten, Chaam, Strijbeek, Galder via het Mastbos richting Breda. Het is een zeer afwisselend gebied met veel heide en bossen met o.a. de Chaamse bossen en het zeer prachtige Mastbos waarlangs het riviertje de Mark rustig stroomt. Langs de Mark is de afgelopen jaren een mooi fietspad aangelegd waardoor veel fietsers gebruik maken van dit mooi en rustgevend tracé. Het Mastbos is zeer mooi met zijn grote bomen en afwisselende struiken groei. Dan hebben we nog de Strijbeekse heide en aan de oostzijde een wildreservaat, welke beschermd wordt door wildroosters dat zowel de dieren als de natuur rustig hun gang laat gaan.

De Chaamse bossen zijn voor fietsers zeer rustgevend en voorzien van verharde fietspaden. Op een bank of bij een picknicktafel kan men even uitblazen van het fietsen en genieten van de bosachtige omgeving.

Sinds augustus 2005 is in Brabant het knooppuntensysteem Midden-Brabant gereed gekomen. Het omvat de regio Oude Maasje van het Westen naar het Oosten en van het Noorden naar het Zuiden waar het zich koppelt aan de regio SES Baronie en de regio fietsnetwerk Antwerpse Kempen. Naar het Oosten sluit het aan op de regio’s ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven.
De omgeving langs het Oude Maasje is polderachtig en men kan bij Hermenzeil gebruik maken van het fiets-voetpontje om het Oude Maasje over te steken. Wanneer men via Waspik en ‘s-Gravenmoer door dit landschap fietst komt men via Dongen richting Dorst en Rijen door een bosrijk gebied dat gekoppeld wordt aan de regio SES Baronie met zijn prachtige Chaamse bossen.
Van Raamsdonk komt men via het lerenzolen fietspad (oude Langstraat spoorlijntje) via Waalwijk, Sprang-Capelle en Kaatsheuvel in het mooie natuurgebied van de Loonse en Drunense duinen. Dit is zeer de moeite waard. Men kan genieten van de mooie zandverstuiving die de laatste eeuwen is ontstaan van het bos en heidegebied. Men kan fietsen via de uitloper van de Loonse en Drunense duinen door Loon op Zand richting de Moer langs Huize Ter Heide en via ‘s-Gravenmoer naar Dongen waar men gebruik kan maken van de fietsbrug over het Wilhelminakanaal en het mooie fietspad kan volgen. Men kan ook nog gebruik maken van diverse knooppunten. Wanneer men Tilburg is gepasseerd komt men in Biest-Houthakker en via Diessen en Esbeek belanden we in het bosgebied ‘De Utrecht’, dat weer aansluit aan de regio Eindhoven. Ook kan men knooppunt 95 volgen om aansluiting te krijgen met het fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen (België). Landgoed ‘De Utrecht’ is zeer ontspannend en afwisselend door zijn heide, vennen en bossen. Rond de regio Oisterwijk voeren de tracé’s ook door de bossen en langs vennen afgewisseld door landerijen wat aansluit aan de regio ‘De Meierij’ (‘s-Hertogenbosch).

Knooppuntkaarten zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV winkels.

http://www.tct93.nl/TCT93/Onderhoud_fietsroutes