Rittenoverzicht

Onderhoud fietsroutes

Onderhoud fietsroutes

Onderhoud van fietsroutes

De leden van TCT93 onderhouden diverse fietsroutes in de regio Midden en West Brabant. Het betreft het volledige fietsknooppuntennetwerk van Midden-Brabant en een deel van het fietsknooppuntennetwerk van West-Brabant. Daarnaast verzorgen wij het onderhoud aan de gehele van Goghroute alsmede de La Trappe routes. Alle routes worden in het voor- en najaar volledig gecontroleerd op de staat van de routeborden en de infrastructuur. Aangetroffen onrechtmatigheden worden ter plaatse gerepareerd. Gedurende het seizoen komen wij regelmatig in actie, o.a. voor het maken van omleggingen, reparaties, schoonmaken van de borden en helaas ook vandalisme. De bevindingen worden gerapporteerd aan de verantwoordelijke instanties zijnde, Visit Brabant (Routebureau Midden Brabant), RWB (Routebureau West Brabant) en voor de 4 versies La Trappe-routes (Rood, Blauw, Groen en Paars) aan de Brouwerij van de Abdij O.L.V. van de Koningshoeven.

Fietsknooppuntensysteem Midden-Brabant
Het fietsknooppuntensysteem Midden-Brabant omvat de regio Oude Maasje van het Westen naar het Oosten en van het Noorden naar het Zuiden waar het zich koppelt aan de regio Baronie en het fietsnetwerk van de Antwerpse Kempen. Naar het noorden en het oosten sluit het aan op de regio's 's-Hertogenbosch en Eindhoven.
De omgeving langs het Oude Maasje is polderachtig en sluit via Waspik, 's-Gravenmoer en Dongen in de richting Dorst en Rijen aan op de Boswachterij Dorst, een bosrijk gebied dat onderdeel is van de regio SES Baronie.Vanuit Raamsdonk komt men via het Lerenzolen fietspad (oude Langstraat spoorlijntje) via Waalwijk, Sprang-Capelle en Kaatsheuvel in het mooie natuurgebied van de Loonse en Drunense duinen. Hier kan men genieten van mooie zandverstuivingen die de voorbije eeuwen in dit bos en heidegebied zijn ontstaan. Via een uitloper van de Loonse en Drunense duinen naar Loon op Zand komt men in de richting van de Moer in het natuurgebied Huize Ter Heide. Na 's-Gravenmoer steken we voorbij Dongen de fietsbrug over het Wilhelminakanaal over om via het mooie fietspad langs het kanaal naar Tilburg te fietsen. Voorbij Tilburg komt men via Biest-Houthakker, Diessen en Esbeek in het natuurgebied 'De Utrecht', dat dan weer overgaat in het fietsroutenetwerk van de regio Eindhoven. Vanaf knooppunt 95 is er ook een aansluiting te maken met het fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen (België). Het landgoed 'De Utrecht' is zeer ontspannend en afwisselend door zijn uitgestrekte heide, vennen en bossen.

De Kampina
Ook in de omgeving van Oisterwijk treffen we met de Kampina een prachtig natuurgebied met wederom uitgestrekte bossen, vennen en heidevelden. Verder noordelijk richting Haaren en Helvoirt is er een aansluiting met het fietsroutenetwerk van de regio 'De Meierij'. ('s-Hertogenbosch en omgeving).

De Van Gogh route
De Van Gogh route is een rondgaande fietsroute langs vijf Brabantse gemeenten die een unieke band hebben met Vincent van Gogh en heeft een lengte van 335 km. Naast deze erfgoedlocaties (Zundert, Etten Leur, Tilburg, 's Hertogenbosch en Nuenen) voert de route ons langs plaatsen als Zevenbergen, Breda, Ulvenhout, Alphen-Chaam, Oisterwijk, Helvoirt, Vught, Sint-Michielsgestel, Boxtel, Liempde, Best, Son en Breugel, Lieshout, Eindhoven, Middelbeers, Goirle en Baarle-Nassau. Daarmee laat de route de fietsers niet alleen genieten van Van Gogh maar ook van het bijzonder fraaie en afwisselende Brabantse coulisselandschap. Rondom de 5 erfgoedlocaties zijn verbindingsroutes aangebracht waardoor de totale route ook in vijf verkorte routeversies kan worden opgedeeld. In 2016 is de Van Gogh route uitgeroepen tot Europese fietsroute van het jaar.De route is uitgezet over het fietsknooppuntensysteem en is herkenbaar aan de Van Gogh routebordjes. Het onderhoud van deze routebordjes is toevertrouwd aan TCT93.


De La Trappe fietsroutes

De La Trappe fietsroutes zijn een initiatief van de Bierbrouwerij de Koningshoeven. Ter gelegenheid van haar 200-jarig bestaan zijn deze routes In 1996 door de brouwerij aangeboden aan de provincie Noord-Brabant.De fietsroutes bestaan inmiddels uit 4 verschillende varianten met lengtes van (Groen ± 30 km, Paars ± 33 km, Rood ± 35 km en Blauw ± 40 km) met voor de routes Rood en Blauw de mogelijkheid om deze met een extra lusje met een aantal kilometers te verlengen.Op hoofdlijnen doorkruisen de routes het gebied rondom o.a. Tilburg, Moergestel, Oisterwijk, Oirschot en Hilvarenbeek. De routes starten bij de Abdij van Koningshoeven en voeren langs een groot aantal horecagelegenheden, waar de fietsers uiteraard kennis kunnen maken met de verschillende La Trappe bieren én de Brabantse gastvrijheid.In opdracht van de brouwerij zijn door TCT93 de routes door middel van bordjes volledig uitgepijld. Ook verzorgen wij voor de brouwerij het onderhoud van deze routes.

Fietsknooppuntensysteem RWB West-Brabant
Het fietsknooppuntensysteem van RWB West-Brabant wordt al vele jaren door TCT93 gecontroleerd en gerepareerd. Op hoofdlijnen loopt dit gebied vanaf Breda, Ulvenhout, Gilze, Riel, Nieuwkerk, Alphen, Ulicoten, Chaam, Strijbeek, Galder via het Mastbos richting Breda. Het is een zeer afwisselend gebied met ook hier weer veel heidevelden en bossen w.o. de Chaamse bossen en het eveneens prachtige Mastbos, waarlangs ook het riviertje de Mark rustig stroomt. Langs de Mark is een mooi fietspad aangelegd waardoor veel fietsers gebruik maken van dit mooi en rustgevend tracé. De Chaamse bossen zijn voor fietsers zeer rustgevend en voorzien van verharde fietspaden. Op een bank of bij een picknicktafel kan men even bijkomen van het fietsen en genieten van de schitterende bosachtige omgeving. Het Mastbos is o.a. aantrekkelijk vanwege zijn grote bomen en afwisselende struikengroei. Daarnaast is er nog de Strijbeekse heide met aan de oostzijde een wildreservaat dat is voorzien van wildroosters waardoor zowel de dieren als de natuur rustig hun gang kunnen gaan.

Onze clubbus
Voor het onderhoud van deze routes heeft TCT93 in eigen beheer de beschikking over een bestelbus, die in de weekenden tijdens de toertochten eveneens als volgbus voor de begeleiding van groepen toerrijders van TCT93 kan worden ingezet.
 Knooppuntkaarten zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV winkels.